Paragrafhjälpen: Cykla säkert – ditt ansvar som cyklist

Detta inlägg är skrivet av Tomas Samuelsson, pensionerad polis med stor erfarenhet från trafikjuridik. Han erbjuder juridisk hjälp till trafikanter som råkat illa ut i trafiken. Besök www.paragrafhjalpen.se för mer information. 

Säkerhet vid cykling

I det här inlägget vill jag tipsa dig som cyklar vad du ska tänka på när det gäller din egen och andras säkerhet i trafiken. Att cykla säkert är ett ansvar. Detta är första inlägget i en serie, i nästa inlägg tar jag upp vad du ska tänka på när en olycka väl har inträffat.

Förebygg olyckor

Som cyklist är du fordonsförare med det ansvar som det medför. Det är viktigt att följa trafikregler och på ett klokt sätt ingå i det samspel som trafiken kräver. Tänk på att andra trafikanter ofta är dåliga på att uppmärksamma dig som cyklar. Var alltid tydlig med dina avsikter. Använd ringklockan i god tid vid omkörning av annan cyklist eller vid passage av gående. Ge tecken när du ska svänga och gärna när du ska stanna. Var förutseende och passa dig för att till varje pris hålla på din egen rätt.

Viktiga utrustningsdetaljer

Se till att cykeln är utrustad enligt vad lagen föreskriver. Bromsar som fungerar och ringklocka är ett måste. Likaså belysning och reflexer under mörker och nedsatt sikt. Det är även bra med kläder i skarpa färger för att synas bra. Självfallet har du en bra cykelhjälm som är rätt anpassad.

Oskyddad trafikant

Som cyklist tillhör du gruppen oskyddade trafikanter. Det innebär dels att förare av motordrivna fordon är skyldiga att visa särskild hänsyn mot dig, dels att du är utsatt för stor skaderisk när olyckan väl händer.

Ansvars- och försäkringsfrågor

Trafikförsäkring/Trafikskadelagen

Cyklister har ingen trafikförsäkring. Motordrivna fordon skall ha en trafikförsäkring. Om du som cyklar råkar ut för skada vid händelse där ett motordrivet fordon är inblandat omfattas du av det motordrivna fordonets trafikförsäkring även om du själv är vållande. Om det motordrivna fordonet är oförsäkrat eller okänt kan skadan täckas av Trafikförsäkringsföreningen. www.tff.se

Olycksfallsförsäkring

Det är viktigt att ha ett bra olycksfalls-skydd. Cykelolyckor kan ge svåra skador. Olycksfallsförsäkring kan tillämpas vid singelolyckor eller vid kollision med annan cyklist eller gående om du skadas vid händelsen. Om du tränar för att delta i ett motionslopp kan det vara en bra idé att teckna Startklar eller Startklar plus. www.startklar.nu

Ansvarsförsäkring

Se till att du har ansvarsförsäkring, s.k. drulleförsäkring i din hemförsäkring. Det kan även vara bra att ha rättsskydd. Det kan behövas om du råkar vara vållande till trafikolycka och blir krävd på skadestånd eller riskerar att åtalas för brott.

Paragrafhjälpen – Tomas Samuelsson med sin Cinelli Saetta Radical

 

Hoppas du fått en något fördjupad insikt i vilka lagar och regler som gäller dig som cyklist och hur du bör cykla säkert.

Tomas Samuelsson cyklist och trafikjuridisk rådgivare på Paragrafhjälpen

 

Följ Bikeoholic på Instagram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.