Bike packing är vad det handlar om. Du behöver inte ha ambitionen att cykla jorden runt för att kunna motivera att packa med dig lite mer än vad som ryms i en cykeltröjas fickor. Kanske lockar en tältnatt i det fria eller så vill du bara vara borta något längre än en vanlig träningsrunda.

 

Bikepacking Restrap cykelväskor

Fler och fler verkar upptäcka tjusningen och friheten med bike packing. Självklart är det stor skillnad vad du behöver ha med dig beroende på om du bara tänkt ta en längre dagstur, övernatta nån natt på camping eller vara borta och sova i tält i fyra veckor. Det är lätt att frestas av att göra bike packingen till en egen prylsport och då är du snabbt inne i friluftslivets träskmarker. Lättviktstält med titanpinnar och frystorkad mat, fjällbäcksvatten och fånga din egen fisk. Vi är inte där riktigt än, utan det här är en mer översiktlig guide efter att vi lärt av våra egna nybörjarmisstag.

 

Cykla med packning nybörjare
Bikepacking – hur man lär av sina nybörjarmisstag. Dåligt surrad last, generellt för mycket saker och det skulle varit betydligt effektivare att packa i fler bra väskor för ändamålet.

 

Packa cykelväskorna rätt (och lätt!)

Sträva efter jämnvikt. Det kan kännas lite ovant med massa vikt på olika ställen på cykeln om du egentligen mest är van att susa runt i lycradräkt. Du vill inte gärna tappa balansen så se till att fördela packningen så den väger jämt och inte tynger för mycket varken fram eller bak. Testa dig fram.

Spänn fast ordentligt. Ingen blir glad av att tappa liggunderlaget som en projektil så bakomvarande cyklist går i backen. Säkra så inga remmar glider in i hjulen, det kan bli obehagligt. För aerodynamikens skull så är det ju också smidigare om packningen tar mindre plats. Dessutom blir resan skönare om du slipper skrammel från dåligt surrad last.

Välj rätt väskor och packa dem med rätt saker. Tänk igenom din packning så du får med dig bara det du verkligen kommer använda. Olika typer av väskor är bra för olika saker och den set-up som passar vid ett tillfälle kanske inte nödvändigtvis passar vid nästa.

 

Cykelväskor för alla tillfällen

Styrväska – väska fram på styret lämplig för campingutrustning

Matväska för cykling från Restrap

Här kan du med fördel smocka ner tältet, sovsäck och luftmadrass. Liten handduk kan ju också vara bra att ha. Styrväskan från Restrap har en extra avtagbar väska, ”food pouch” lämplig för lite matförvaring.

Ramväska för elektronik och andra förnödenheter

Ramväska Restrap för bikepacking

Bike packing-proffsen lägger tältpinnarna i ramväskan eftersom det är den enda platsen de egentligen ryms på. Elektronisk utrustning såsom telefon och batteri-pack är bra att ha nära tillhands. Det är smart med en vattentät genomföring så du kan dra sladd till saker som behöver laddas. En solcellsladdare blir självklart pricken över i:et.

I ramväskan passar även att ha maten som då blir lättåtkomlig (om man såklart inte har Restraps styrväska med extra matväska) och verktyg till cykeln.

Sadelväska

Sadelväska för packning från Restrap

I sadelväskan finns bra plats för kläder, campingkök och matlagningsutrustning. Till vissa sadelväskor (Restrap bland annat) kan man köpa till en större packpåse för att få plats med ännu mer saker.

Hjälp, min packning får inte plats!

Om du inte får plats så vi är ledsna, men antagligen har du helt enkelt för stora grejor. Spendera ytterligare 10.000kr och få mindre & lättare prylar. Eller dumpa tältet och ta in på vandrarhem istället.

Hur hittar jag bra cykelrutter?

En stor del av tjusningen är ju planeringen och drömmen om den fantastiska cykelturen med alla upplevelser. Vi kan rekommendera att planera noga i förväg på komoot eller ride with gps, de brukar ha bra förslag.

 

Bikepacking cykla på Gotland

För äventyr och bike packing

Se allt inom Bike Packing

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Följ Bikeoholic på Instagram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.