Cykla på Gotland!

Två äkta Bikeoholics tipsar om bästa cykelhänget på Gotland.

Vi vet var­ du hittar det skönaste cykelhänget och var det är bäst att cykla på Gotland. Otaliga cykelturer har tagit oss kors och tvärs runt ön, ofta i jakten på den ultimata rundan och den perfekta solnedgången. Vi lever cykling eftersom vi för drygt fem år sedan startade Bikeoholic, en cykel- och livsstilsbutik i Klintehamn på södra Gotland, med uthyrning och verkstad inhyst i en gammal banklokal.

Gotland är den perfekta platsen för cykling och det är enkelt att hitta guldkorn. Bara att hoppa på närmsta cykel och trampa iväg, exempelvis längs småvägarna mellan Fröjel och Eksta som är nära oss tillhands. Ofta inte en enda bil i sikte ens under högsäsong.

Landsvägscykling Gotland
Cykla på asfalt längs havet i sällskap av lammen.

Landsvägscykling på Gotland

Gotlands vägar är som gjorda för landsvägscykling. Exempelvis är i princip alla vägar asfalterade. Du kan likaväl planera en vacker runda på småvägar längs kusten som inåt landet med sina ängar, kalkrika marker och lummiga skogspartier. Beroende på vilka vägar du väljer är en tur runt hela ön mellan 30 och 50 mil lång. Helt enkelt perfekt att sikta på för en intensiv helg i snabbt tempo, eller en veckas cykling i lugnare takt. Landskapet är kargt och plant och inga backar direkt att tala om. Men motvind får du garanterat smaka på.

Cyklar du längs kusten kan du ju alltid planera in stopp för ett svalkande dopp i havet eller en fika eller lunch på något av alla trevliga ställen som finns.

 

Mountainbike på Gotland
Mountainbike på Klinteberget – ett av få riktiga berg på ön.

Finns det berg på Gotland? Mountainbikecyklisternas utmaning.

Nja, är det down-hill-cykling som är din grej är inte Gotland ultimat eftersom landskapet är övervägande platt. Men med tanke på det i övrigt varierande landskapet hittar du lätt fina stigar både här och var runt om hela ön som passar perfekt för att cykla MTB.

I våra trakter, runt Lojsta och Hejde är skogarna fyllda av fina stigar kors och tvärs. Dessutom finns ju alltid Klinteberget, som faktiskt är ett finfint berg utanför Klintehamn där du kan känna på lite nivåskillnader också.

Cykla och campa på Gotland
Vissa är bättre än andra på att packa lätt.

Cykla och tälta – backpacking på cykel

Sedan länge är Gotland känt för den klassiska cykelcampingturisten. Och med rätta tycker vi och många nöjda turister med oss ända sedan urminnes tider. Nu är turistandet ofta lite uppdaterat men frihetskänslan består. Föreställ dig härliga småvägar i gassande sol, camping längs kusten, en bekväm cykel och rätt utrustning som gör turen mer njutbar.

Välj stil efter tempo och ambition. Gotland är som sagt platt och därmed lättcyklat även för relativt oerfarna cyklister. Kör hard-core, cykla långt och fricampa med tält, eller ta in på någon av alla fina campinganläggningar eller hotell som finns överallt.

Cykla på Gotland med Bikeoholic Windbreakers Club
Att cykla tillsammans med andra är roligare!

Cykla i grupp! Aktiviteter på ön hela säsongen 

Cyklar du som sport är det ofta kul att träffa andra likasinnade. Vare sig du cyklar snabbt eller halvsnabbt finns ofta aktiviteter som passar. De annonseras ofta under aktivitets-sidorna i lokaltidningarna eller i aktivitetskalendern online. Något vi varmt rekommenderar. Cykla på Gotland blir definitivt roligare tillsammans med andra.

Från Bikeoholic finns också turer cykling i grupp arrangerade av Windbreakers Club som startar från butiken i Klintehamn. Hela sommaren vanligtvis både torsdagar, fredagar och lördagar, men även flera tillfällen under både för- och eftersäsong. Klassikerna är Original WBC, en snabbrunda landsvägscykling på 5 mil. Kolla in www.windbreakersclub.com för mer info, 

Cykeluthyrning Gotland
Hyr din drömcykel och maxa semestern

Cykeluthyrning Gotland – hyr din drömcykel och få ut mer av semestern

Liksom på semesterorter i södra Europa växer nu även cykeluthyrningen på Gotland. Fler och fler ser fördelar med att slippa­ besväret att ta med sig cykeln på båten eller flyget och väljer istället att hyra cykel på plats. Det kan även finnas andra skäl till att vilja hyra en cykel – du kanske vill testa en ny fräsig typ av cykel eller visa en i cykelsporten ännu oinvigd vän.

Hos oss på Bikeoholic kan du hyra en riktigt schysst cykel – racer, MTB eller gravelcykel som med största sannolikhet kommer göra din semester ännu lite bättre. En nivå upp helt enkelt. (Här hittar du cykeluthyrningen). Vi har även någon cykelkärra, hjälmar mm. 

Det finns även andra aktörer med utbud av cykelkärror, tandemcyklar och camping– och tältpaket mm. på flera ställen på ön.

Cykla på Gotland och njut av solnedgångar i havet
Solnedgång vid Ekstakusten, det blir inte bättre än så.

Bästa cykelrundan på Gotland?

Det finns så många underbara cykelsträckor att det nästan är omöjligt att välja. Men för oss brukar det ändå alltid landa i att bästa turen är längs Ekstakusten söder om Klintehamn, gärna vid en solnedgång med varma vindar. Solen som går ner i havet, karlsöarna i horisonten, knotiga enar och en väg som slingrar sig genom lammhagarna.

Gotland är av naturen en fantastisk ö. Det behövs inte så mycket utan det lilla räcker gott. Några fiskebodar och en solnedgång. Kasta lite småsten i havet och njut av lugnet och stillheten. Det fungerar fint som aktivitet året runt.

/Lovisa & Jonas Moberg

Cykla på Gotland Bikeoholic Klintehamn

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Följ Bikeoholic på Instagram!

En tanke om “Cykla på Gotland – allt du behöver veta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.