Använd cykelbyxor / Hur du klär dig för cykling

Cykelbyxor Ornot

Vikten av att använda cykelbyxor

– Så klär du dig lämpligast för landsvägscykling

Vilka kläder behöver du för landsvägscykling egentligen? Ja, vem blir inte överväldigad inför alIa produkter som finns att välja på. Är man nybörjare är det lätt att känna sig osäker på hur man egentligen bör satsa sina slantar. Men ta det bara lugnt, här kommer en snabb genomgång.

Bekväma cykelbyxor – en del av cykeln

Vi börjar med cykelbyxorna som är det absolut viktigaste plagget när det gäller landsvägscykling. För efter några timmar på cykeln med taskiga cykelbrallor svär du inte bara tyst.

Först och främst säger vi det en gång för alla: under INGA omständigheter ska du ha underkläder på dig under dem. Punkt. Det blir bara alldeles för obekvämt och sabbar hela idén med den väl designade formen. (Vi rekommenderar dock att de tvättas efter användning)

När du ska välja cykelbyxor finns det några enkla saker att titta på, först och främst paddingen/stoppningen. Den ska gärna vara sömlös för att undvika onödiga skavsår. Är det någonting du vill snåla på så låt det inte vara det här plagget, då du nästan kan se det som en del av cykeln. Har du lagt en massa tusenlappar på en fin cykel är det lite som att sabba för dig själv att sedan avsluta med att köpa obekväma cykelbyxor. Cykelbyxor finns för både dam och herr och de är designade utifrån vår olika anatomi. Sedan är det självklart viktigt att de är riktigt snygga och helst även matchar cykeln du använder.

Cykelbyxor och cykelkläder

 

 

Nu på våren är det praktiskt att lägga till ett par benvärmare, kanske enkelt svarta, vilket är en fördel så de passar bra till alla cykelbyxor. Man kan också införskaffa sig någon form av liniment att smörja in benen med som värmer, det finns flera olika varianter beroende på väderlek.

Lager-på-lager principen

Då vädret ofta är väldigt labilt på våren, och faktiskt kan vara ända in i juni, så är det mest praktiskt att köra på lager-på-lager principen. Till att börja med väljer du det du har närmast kroppen, understället. De kommer i väldigt varierande utföranden för olika väderlekar för att antingen värma eller svalka. Här är det också sömlöst som gäller och beroende på årstid så kan du välja mellan kortärmad, långärmad, eller kanske helt utan ärm.

Cykeltröja eller välj något du trivs med

Över understället sätter du förslagsvis på dig en cykeltröja, eller så väljer du ett liknande plagg som du trivs i. Det är också hygienfaktor om den matchar resten av det du har på dig, för känner du dig snygg så trampar du såklart bättre.

Till en kortärmad tröja är det lätt och flexibelt att addera ett par armvärmare som kan dras på eller tas av utefter vädrets skiftningar. De är så nätta att de kan förvaras i bakfickan på cykeltröjan eller i sadelväskan.

Vindjacka eller vindväst hör också till basgarderoben, eller kanske alternativet vindjacka med avtagbara ärmar.

Sen är det bara att hoppa upp på cykeln och dra iväg.

Följ Bikeoholic på Instagram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.